Г-20 едва ли ще постигне съгласие по много въпроси, тъй като

...
Г-20 едва ли ще постигне съгласие по много въпроси, тъй като
Коментари Харесай

Очаква се Г-20 да приключи срещата си без съвместно комюнике

Г-20 надали ще реализира единодушие по доста въпроси, тъй като групата в този момент е изправена пред напрежението между Саудитска Арабия и Съединените щати поради съкращенията на производството на нефт от ОПЕК+
Представителите на страните от Г-20 организираха диалози във Вашингтон в четвъртък, само че наличието на Русия в клуба направи консенсуса малко евентуален макар множеството рецесии, пред които е изправен светът, заяви Агенция Франс Прес.

Министрите на финансите и централните банкери от Групата на 20-те огромни икономики се събраха в столицата на Съединени американски щати по време на годишни срещи на МВФ и Световната банка, които се концентрираха върху войната на Русия в Украйна, растящата инфлация и климатичната рецесия.

Г-20 надали ще реализира единодушие по доста въпроси, тъй като групата в този момент е изправена пред напрежението между Саудитска Арабия и Съединените щати поради съкращенията на производството на нефт от ОПЕК+, което Вашингтон се притеснява, че ще подхрани в допълнение инфлацията.

Въпреки раздялите, западни публични лица споделиха, че Г-20 остава потребен конгрес.

" Дори да има разнообразни отзиви - в това число такива, които не споделяте, някои даже които не разбирате - това отново е добър конгрес за диалог, сподели немският министър на финансите Кристиан Линднер. По-добре е да има конгрес за изявление, в сравнение с никакъв ", сподели той пред кореспонденти.

Очаква се Г-20 да завърши срещата си без взаимно официално съобщение, както на предходните си срещи, управлявани от Индонезия тази година. Пресконференцията е планувана за по-късно в четвъртък.

" Можем да създадем официално съобщение, в което да не се загатва войната в Украйна, само че не желаеме официално съобщение, което замита нещата под килима ", сподели източник, непосредствен до полемиките, пред Агенция Франс Прес.

Докато западните страни постановиха невиждани наказания на Русия, други страни поддържаха стопански връзки с Москва, като Индия и Китай усилиха покупките си на съветски нефт.

Групата на седемте богати демокрации сега се стреми да ограничи цените на износа на съветски недопечен нефт, ход, целящ да лиши страната от главен източник на финансиране за нейните военни старания.

Г-7 - която включва Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - заяви в сряда, че е постигнала " забележителен прогрес " в основни елементи от своето предложение, отбелязвайки, че е добавила Австралия към своята коалиция.

Получаването на необятно световно одобрение за таван на цените е основно предизвикателство за предлагането.

Водената от Саудитска Арабия група от експортьори на нефт ОПЕК разгневи Съединените щати, като се споразумя за фрапантно понижаване на производството с Русия и други съдружници, което може да докара до още по-висок скок на цените на силата.

Вашингтон упрекна ОПЕК+, че се причислява към Москва, а в сряда президентът Джо Байдън заплаши с " последици "  за Саудитска Арабия.

В изказване саудитското външно министерство отхвърли решението да е " политически стимулирано против Съединените щати " и изрази " цялостното си отменяне на тези изказвания, които не се основават на обстоятелства ".

Но представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби отговори, че Риад е знаел, че съкращаването " ще усили съветските доходи и ще понижи успеваемостта на глобите. Това е неверната посока ".

Източникът, непосредствен до полемиките на Г-20, сподели, че западните народи са обяснили на срещата, че са " разочаровани " и че това опонира на саудитските ползи, " тъй като рискът за тях е да провокират криза ".

" Трудно е за схващане ", сподели източникът.

На срещата на Г-20 също по този начин е разисквано положението на международната икономика и дълга на вечеря в сряда. В четвъртък те приказваха за финансовия бранш, контролиране на криптовалутите, световен най-малък налог върху корпорациите и по какъв начин да изпълнят обещанията за финансиране на климата, сподели източникът.

Напрежението в рамките на Г-20 идва, когато водачите би трябвало да се срещнат на среща на върха в Бали, Индонезия, следващия месец, на която Байдън може да се срещне с съветския президент Владимир Путин и китайския водач Си Дзинпин.

Липсата на консенсус в групата идва и преди срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP27 в Египет през ноември.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева сподели в сряда, че светът би трябвало да влага до 6 трилиона $ годишно, ако желае да реализира задачата на Парижкото съглашение за постигане на нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР